Witaminy najważniejsze dla zdrowia
Dietetycy nieustannie podkreślają, jak ważna dla człowieka jest dobrze zbilansowana dieta, w której obecna jest witamina A dbająca o wzrok, witamina B12 i pozostałe witaminy z grupy B, które odpowiadają za utrzymanie układu nerwowego w odpowiedniej kondycji, czy wreszcie witamina D, odpowiedzialna za stan kości i zębów. Niektóre z witamin organizm wytwarza sam, jednak większość jest dostarczana wraz z pokarmami czy suplementami diety. Co zatem warto wiedzieć o wybranych witaminach?
Witamina D nie tylko na kości
O witaminie D mówi się dużo w kontekście rozwoju układu kostnego u dzieci. Jednak jest ona równie ważna dla osób dorosłych, u których zapewnia kościom odpowiednią gęstość, dba o stan uzębienia oraz zapobiega zachorowaniom na choroby autoimmunologiczne czy na wybrane nowotwory. Coraz częściej mówi się o witaminie D w kontekście zapobiegania otyłości.
Dłuższy artykuł na ten temat: https://leksykonwitamin.pl/witamina-d/witamina-d/
Witaminę D organizm ludzki jest w stanie wyprodukować samodzielnie, jednak potrzebuje do tego odpowiedniej ilości światła słonecznego. Naukowcy podkreślają, że dzienną dawkę witaminy D można uzyskać spacerując przez co najmniej 20 minut w bardzo słoneczny dzień. Jednak ze względu na dość ograniczone nasłonecznienie, do jakiego dochodzi także w Polsce, konieczne staje się dostarczenie witaminy D wraz z pokarmem lub sięgnięcie po suplementy diety. Dla zdrowia jednak porównywalnie groźny jest niedobór, jak i nadmiar witaminy D.
Witamina C zapobiegawczo
Przez wiele lat powtarzano, że witamina C przyjmowana w bardzo dużych dawkach, przyspiesza proces wyleczenia z grypy czy z przeziębienia. Po serii badań udało się ustalić, że witamina C nie wpływa na proces wyzdrowienia, jednak warto ją brać zapobiegawczo, aby zminimalizować ryzyko zachorowania na infekcje wirusowe i bakteryjne.
Witamina C opóźnia efekty starzenia organizmu, działa przeciwnowotworowo i korzystnie wpływa na układ krwionośny. To właśnie dzięki tej ostatniej właściwości można się zorientować, że w organizmie jest zbyt mało witaminy C. Niedobór witaminy C kojarzony jest z niedokrwistością, bowiem witamina C konieczna jest przy wchłanianiu żelaza, pacjent częściej i szybciej się męczy. Z tego powodu osoby pracujące fizycznie czy uprawiające forsowne dyscypliny sportu powinny zwiększyć dawkę witaminy C, jaką przyjmują wraz z dietą. Ze względu na łatwość rozpuszczania w wodzie, witamina C nigdy nie może być przedawkowana, ponieważ jej nadmiar jest usuwany wraz z moczem lub potem. Niemniej jednak zbyt duża dawka witaminy C może prowadzić do zakwaszenia moczu, co z kolei może skutkować powstawaniem kamieni nerkowych.
Witamina B12 – na ukojenie nerwów
Witaminą ważną dla układu nerwowego, która równocześnie dba o samopoczucie pacjenta, jest witamina B12. Witamina ta pełni jeszcze kilka innych, równie ważnych funkcji. Jest ona odpowiedzialna za produkcję czerwonych krwinek, zapobiega również, wraz z witaminami B6 i B9, odkładaniu się homocysteiny, wytworzonej przy rozkładzie białek w organizmie. Homocysteina w nadmiernej ilości może prowadzić do odkładania się blaszek miażdżycowych na ścianach naczyń krwionośnych.
Podobnie jak witamina C, także witamina B12 jest wydalana wraz z moczem i potem, dlatego niezmiernie trudno ją przedawkować. Natomiast zbyt niski poziom witaminy B12 prowadzi do zaburzeń układu nerwowego, a w skrajnych przypadkach może spowodować niedokrwistość złośliwą.
W przypadku witamin z grupy B ich najbogatszym źródłem pozostaje mięso i jego przetwory, głównie podroby. Witamina B12 znajduje się także w rybach i w produktach mlecznych oraz w nabiale.